tisdag 23 december 2008

God jul

Bloggen lär fortsätta vara död ett tag till. Speciellt nu under jul :) Nu är det dags för 3 dagars hämningslöst frossande, har man inte gått upp minst 5 kilo så har det helt enkelt inte varit en lyckad jul!



God jul!



- Johan


onsdag 10 december 2008

Kan någon peka ut ett land som är/varit nyliberalt?

Göran Rosenberg skriver i en artikel idag.

DET SÄGS ATT MAN inte ska slå på en liggande, och med ens verkar alla överens om att den ideologi som kallas nyliberalismen ligger ner, ja att den i stort sett är död, och att det följaktligen är närmast osportsligt att ödsla krut på den. Det avreglerade marknadsparadis som den nyss stakade ut vägen till har självdestruerat, och den reglerande stat som nyss var problemet har blivit lösningen. I länder där nyliberalismen i ett kvartssekel varit statsbärande ideologi har bankväsendet de facto förstatligats, finansmarknaderna ställts under statligt förmyndarskap och
globala storföretag ställt sig i kö för statliga räddningsoperationer.


Snälla snälla säg mig ett endaste land där "nyliberalismen varit statsbärande ideologi"? Inte är det då USA med sin extremt religiösa moralkonservatism och vilka andra länder kan Rosenberg syfta på? Knappast länderna inom EU som hela bunten är duktig socialiserade. Inte fan var USA's marknad perfekt fri heller.

En fri marknad är självreglerande, problemet nu är bara att politiker skiter ner sig när en sådan självreglering sker. Istället för att låta dåliga företag falla så räddas dom och kan fortsätta vara just dåliga medans företag som skött sig bra inte kan dra nytta av det. 

Men den största missen Rosenberg gör är att som alla andra sätta likhetstecken mellan fri marknad och nyliberalism. Jag skiter personligen nästan i den ekonomiska biten, fri marknad är bara ett aspekt av nyliberalismen. En fri marknad är i mina ögon en logisk följd av huvudprinciperna som frihet, integritet, självbestämmande. Värnar man om det så får man en fri marknad eftersom allt annat innebär oacceptabla intrång. Principen att man ska få göra precis vad man vill, så länge det inte direkt skadar någon annan, det är liberalismens kärna. Den kommer aldrig dö, för människor vill ha frihet. Men samtidigt kommer den alltid få kämpa för det finns lika många människor som älskar att bestämma hur andra ska leva sina liv.  Denna artikeln av Rosenberg blev bara lika konstig som när han liknade ateism vid religion. Alternativen till liberalism är skrämmande, både socialismen och konservatismen vill detaljstyra människors liv. De vill bestämma över vad vi äter, vad för tv program vi tittar på, vilka böcker vi läser, vad vi skriver på nätet, vilka droger vi får eller inte får ta, vilka vi har sex med osv ad infinitum. Det finns inget för litet eller obetydligt för att de inte ska vilja vara där och berätta åt oss vad vi borde göra.
 
Och på tal om något helt annat, är det bara jag som tycker det är märkligt att folk blir upprörda över att de som betalar mest i skatt får störst sänkning när skatten verkligen sänks? Det om något är väll rättvist. Synd att vi inte kan gå över till en platt skatt, det vore det utan tvekan rättvisaste skattesystemet.

tisdag 9 december 2008

Lynas har så rätt och SNF glider djupare in i tragikomiken

Lite halvförkyld och mesig så startade jag datorn imorse och fick mig en trevlig artikel att läsa av Mark Lynas. Han går till frontalattack mot allt svammel kärnkraftsmotståndarna desperat klänger sig fast vid.

Hur möter vi energibehovet utan att samtidigt förstöra
planetens förmåga att upprätthålla mänskligt liv? Den 
krassa verkligheten ger svaret – det går inte 
utan kärnkraft.

Lynas går sen vidare i artikeln med att såga greenpeace lögner om tjernobyl, han sågar lögner om att kärnkraft är dyrt och pekar sen mot generation 4 reaktorers enorma potential. Han ställer på slutet denna utmärkta fråga.

När miljöpartiet påstår att nya kärnkraftverk i Sverige blir 
”en julafton för terrorister och kärnvapentillverkare” avslöjas 
antingen en fullständig brist på förståelse eller ett 
dogmatiskt motstånd utan plats för faktiska 
förhållandena. Är de svenska kärnkraftsmotståndarna 
villiga att inta en mer konstruktiv och  mogen hållning, 
mot bakgrund av klimatkrisen?

Hur reagerar svenska miljörörelsen över att Lynas, en erkänt stor miljökämpe, konverterat till den starka sidan av kraften? Jo Mikael Karlsson vid SNF påstår att Lynas inte är en del av miljörörelsen och kallar honom för en "nyttig idiot". Att jag inte har mycket till övers för SNF har man kunnat läsa tidigare(här och här), deras lögner blir allt mer krystade, kan man möjligtvis känna stanken av desperation? De vet att kampen är över när det gäller kärnkraft och snart är kärnkraftsmotståndarna reducerade till föredettingar. Det är nog dags att Mikael tar och vaknar till lite, det är helt enkelt inte upp till honom att bestämma vilka som är en del av miljörörelsen. Vilken ofantlig hybris han visar upp när han tror han kan diktera det. Makalöst arrogant och pompöst.

Lynas är en betydligt viktigare del av miljörörelsen än både SNF och Mikael Karlsson eftersom han får sin röst hörd därför att han är en fantastiskt duktig författare och han verkar ha en i grunden vetenskaplig attityd till allt. Men i SNF's ögon blir man reducerad till nyttig idiot eller föredetting ifall man på något sätt inte håller med SNF om allt. Jag undrar hur miljövänner med rent samvete kan fortsätta stödja den föreningen?


Glöm inte heller att gå till nuclearpoweryesplease.org och regga er till forumet. 



- Johan



måndag 8 december 2008

Sverige efter 2010

Verkar som att det kan sluta på 4 olika sätt efter nästa val. Omöjligt att sätta odds på alternativen men så här ser jag det iallafall, och det kanske förklara varför jag kommer rösta piraterna om inget dramatiskt händer före 2010.

1. Alliansen vinner och ser vinsten som en tummen upp för att fortsätta kasta varenda liberal princip i soptunnan samtidigt som de utan tvekan stormar på med mer integritetskränkande lagar. Vi får några symboliska skattesänkningar men ekonomiska politiken förblir i stort sett sosse light. 

2. Vänstern vinner, v och mp kniper lydigt igen när sossarna fortsätter köra över integritet och personliga friheter så som Bodström fantiserar gott om, bara de får något tillräckligt saftigt i utbyte. Tex tilllåts mp stänga en till kärnreaktor och ta oss ännu ett steg mot att ha ett u-lands energipolitik samt driva all industri från sverige, den är ju bara smutsig så vad ska vi med den till? Vänstern får i sin tur beskatta oss alla lite extra, speciellt de "rika"(dvs alla som tjänar mer än en undersköterska) så vi inte får nå dumma ideer som att vi faktiskt förtjänar de pengar vi tjänar ihop och att vi inte behöver staten till allt.

3. Piratpartiet blir stort nog får att bli vågmästare, vänstern är mer villig att sammarbeta än högern. Vi får återigen en stängd reaktor och höjda skatter, men FRA och IPRED är puts väck.

4. Piratpartiet blir vågmästare, högern samarbetar med dom. FRA och IPRED är väck, vi får mer sosse light ekonomisk politik.

Alternativ 1 är varför jag inte kan rösta på folkpartiet igen, det vore att legitimera deras totala svek. Alternativ 2 är givetvis inte ett alternativ, sväljer heldre arsenik än att rösta på ekosocialisterna, vänsterpartiets ideologi är motbjudande och miljöpartiet har noll respekt för sund vetenskap. Både 1 och 2 är pest. Alternativ 3 är inte något jag vill se hända, men det är bättre än alternativ två och det hade kanske lärt alliansen en läxa. Jag offrar heldre en reaktor än min integritet. Man kan alltid bygga en ny reaktor när alliansen återigen vinner 2014, men inskränkningar i frihet och integritet har en tendens att stanna kvar. Alternativ 4 vore det bästa av de fyra alternativen. Jag lägger heldre en röst på piraterna i hopp om att alternativ 4 ska bli verkligheten snarare än att låta fp inbilla sig att deras nuvarande politik har en gnutta gemensamt med liberalism.

- Johan

Gå med i piratpartiet dagen

Inspirerad av Enligt min humla så har även jag hoppat på piratskutan nu idag när det är gå med i piratpartier dagen. Känns lite sniket att gå med utan att betala något så ikväll ska jag skicka in en donation på någon hundralapp. Nu är jag pirat och det är upp till folkpartiet att försöka vinna tillbaka min röst. Ett tips är att genast kicka Björklund och de andra relikerna som hestade om talibaner för att driva igenom FRA, eller frysta ut alla de som tyst och stilla röstade för FRA eller de som kommer rösta för IPRED.

- Johan

söndag 7 december 2008

Lite diskussion om Hyperion

För lite bakgrund till Hyperion läs dessa två tidigare blogginlägg. HyperionHyperion uppdatering.

Vi är många som spänt väntar på mer information från Hyperion och just informationsbristen känns lite oroande. På Ron Adams blogg startade en väldigt intressant diskussion efter att han i ett inlägg kritiserade Hyperions uppskattning av avfallsmängden som skapas i reaktorn. Gå gärna och läs både hans inlägg och diskussionen

Om jag har tid före min julledighet börjar den 17de den här månaden så ska jag nog sätta mig ner, sammanfatta de frågetecken jag själv har runt Hyperion och maila Pete Peterson, mannen bakom konceptet. 

- Johan

lördag 6 december 2008

Ny kärnkraftsinfoportal



De som regelbundet brukade läsa min gamla blogg, gronarealisten.blogg.se och som läst kommentarer här eller knuffar efter kärnkraft känner förmodligen igen namnet Michael Karnerfors. Han, jag och Christoffer är nog de flitigaste blogg kärnkraftsdebattörerna. När man debatterar online känner man ofta att man verkligen behöver en enkel infoportal som man kan länka till och referera till eftersom samma grejer dyker upp så jävla ofta.

Michael har gjort slag i sak och gjort just det! Nuclear power yes please är en sida där man kommer kunna hitta all information man kan tänka sig om kärnkraft och precis allt kommer vara 100% baserat på peer reviewed forskning. På sidan finns även ett diskussionsforum dit alla är välkomna, oavsett vilken attityd man har till kärnkraft. Loggan, the smiling atom, är en parodi på WISE the smiling sun. 

Så gå till sidan, joina forumet och hör av er ifall ni vill bidra på något sätt till arbetet med att bygga upp ett artikelarkiv osv! 

- Johan

Förjävligt

Detta är tamejfan droppen alltså.

Om ni öppnar julklappen och det står ”made in China” – 
då har ni inte gjort mycket för att säkra jobben i Sverige, 
säger Fredrik Reinfeldt.

Ärligt talat vad händer? Har hela världen blivit tokig? Högern offrar rättssäkerheten med IPRED, de offrar svenskarnas integritet med FRA och nu har Reinfeldt börjat protektionismhetsa också. Det här var fan inte vad jag röstade på! Man blir bara förtvivlad, det finns inte en gnutta ideologi kvar i någon av alliansens partier. De har helt tappat tråden och virrat iväg i en riktning som är skrämmande och motbjudande, kan nog inte med rent samvete rösta på folkpartiet eller något annat alliansparti igen.

Även om de skulle göra en helomvändning så har jag inget förtroende för dom längre. Tills Reinfeldt, Björklund, Olofsson och Hägglund är utbytta som partiledare och alla drägg rensast ur ledande positioner så är alliansen död i mina ögon. För att sänka stämmningen ännu mer är det bara läsa denna nyheten om hur kommunpolitiker är så vilsna att de vill inskränka yttrandefriheten ännu mer. Suck, nått är sannerligen jävligt ruttet i sverige.

Andra bloggar om allt svammel. HAX, Motpol. 

- Johan

fredag 5 december 2008

Märkligt pris av märklig jury

Läser att Andreas Rocksén och Johan Zachrisson fått årets miljöjournalistpris för sin dokumentär "Kärnkraftens bakgård" som handlar om uranbrytning. Hur ska man egentligen reagera på det? Ytterligare ett bevis på att undersökande och granskande journalistik är död. Journalister och reportrar är tydligen fria att skrädda sanningen hur som helst och som bonus bli belönade för det, snarare än att få en utskällning.  

Programmet innehåller så många allvarliga brister att det är svårt att räkna upp eller minnas allt. Tex påstår de att cancerfrekvensen ökat hos lokalbefolkningen, de intervjuade gruvarbetare som hävdade att de kunde "känna strålningen", de påstod att området där man brutit uran är fördärvade för all framtid osv osv osv. Inget av det är sant, deras belägg för ökad cancerfrekvens var en opublicerad och ogranskad "studie" gjord av en professor i statskunskap av alla ämnen. De hade lika gärna kunnat intervjua en bilmekaniker, ekonom eller någon ur annan yrkesgrupp som har noll koll på strålning. Bara för att man är professor och skriver ihop en artikel så betyder det inte att det som skrivits har något värde, speciellt inte då man är LÅNGT från sitt kompetensområde.

Professorn i fråga var i princip den enda "experten" som fick ordentligt uttrymme i programmet. Ingen ifrågasatte hans påståenden. Överhuvudtaget så intervjuades inte en enda person med en gnutta kompetens inom strålskydd så vitt jag minns, förutom intervjun med vattenfalls miljöchef som verkade sönderklippt. De nämnde inte ett ord om att stråldoserna till både arbetare och lokalbefolkning är långt under gränsvärdena. De sa inget om att radon är ett problem i alla underjordsgruvor inklusive våra svenska gruvor och inte ett specifikt problem för urangruvor. De glömde nämna att flera nerlagda australiensiska urangruvor har återställts och att det är lag på att gruvor ska återställas efter drift. De påpekade inte att stråldosen man får under flygresan till australien överstiger den stråldos någon i lokalbefolkningen utsätts för pga gruvdriften. De sa inget om att australiensiska strålskyddsmyndigheten anser uranbrytningen vara säker, fast vem kan lita på myndigheter i ett sånt primitivt tredje världen land som australien?

Summa sumarum, noll vetenskap, en hel del skräckpropagerande och total brist på granskande journalistik. Hade de bara spenderat några timmar med att försöka bekräfta statsvetarens "studie" så hade de sett att det inte finns några belägg för den, hade de bara intervjuat någon vid SSI eller slumpmässigt utvald radiofysiker vid tex Sahlgrenska så hade de inset absurditeten hos alla påståenden som gjordes i programmet. Men gör man det blir det förstås inte lika intressant, för verkligheten är trots allt mycket tråkigare.

Nåja nog med galla om det, en annan sak som slog mig som märkligt är juryn till priset.

Juryn bestod av:
Bo Landin, ordförande i Edbergstiftelsen, filmproducent
Monika Djerf-Pierre, docent i journalistik vid Göteborgs universitet
Lena Liljeborg, vetenskapsjournalist
Pär Holmgren, meteorolog och författare
Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter 
Pontus Schultz, chefredaktör på Veckans Affärer
Isabella Lövin, Årets Miljöjournalist 2007 och författare till boken ”Tyst hav”
Brita Svedlund, styrelseledamot i MÖF och miljöjournalist

All slags vetenskaplig kompetens lös alltså väldigt starkt med sin frånvaro, med det enda undantaget Pär Holmgren som naturligtvis sysslar med något så långt borta från epidemiologi,
strålskydd och onkologi som man kan komma. Juryns motivering är.

”Juryn prisar Andreas Rocksén och Johan Zachrisson Winberg för att de lyft fram en bortglömd sida av svensk energipolitik, där politikernas och industrins dubbelmoral leder till omfattande miljöförstöring och mänskligt lidande kring urangruvor i Australien. Byggt på god research, ett ifrågasättande arbetssätt och med ett historiskt perspektiv har de givit prov på en klassisk granskande journalistik, som lyfter fram en politisk dimension och ett internationellt perspektiv på svensk energipolitik”.

Ska man skratta eller gråta? Slita håret eller dunka huvudet i väggen? God research? Ifrågasättande arbetssätt? Hur i helvete skulle den juryn ens kunna bedömma ifall det låg "god research" bakom programmet? Vars hittade de det ifrågasättande arbetssättet? Kunde de inte skickat ut en kopia av programmet till 4-5 docenter/professorer i strålskydd för att höra deras åsikter innan de ger ut ett pris? Eller är enda kravet för detta priset att man ska skrämmas så mycket som möjligt? Isåfall så ska jag nog ta och göra ett program om mördarkemikalien divätemonoxid...

Och detta betalar man för genom tv licensen, ännu en anledning till att lägga ner SVT för gott!

- Johan 

tisdag 2 december 2008

Indien kör på

Läste just denna artikeln och den är verkligen uppmuntrande!

As part of the Eleventh Five Year Plan (2007-12), Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL) will start site work next year for 12 indigenously-developed reactors, including eight pressurised heavy water reactors (PHWRs) of 700 MWe each, three 500 MWe fast breeder reactors (FBRs) and one 300 MWe advanced heavy water reactor (AHWR).
******
Long term, the AEC envisages its fast reactor program being 30 to 40 times bigger than the present PHWR program, which has some 4.4 GWe operating or under construction and 5.6 GWe planned. This will be linked with up to 40 GWe of light water reactor capacity, the used fuel feeding ten times that fast breeder capacity, thus "deriving much larger benefit out of the external acquisition in terms of light water reactors and their associated fuel." 

Indien blir därmed det land i världen som har ambitiösast breederprogram, Ryssarna ligger snäppet efter med sin BN serie av snabbreaktorer(BN-600 som rullat felfritt i nästan 30 år och BN-800 som är under konstruktion). Kina har förövrigt medelat att de ska köpa en BN-800 reaktor av Ryssland.

Det vi ser nu är att asien tar över efter att väst tappat bollen totalt. USA hade idag kunnat ha ett ambitiöst projekt av snabbreaktorer baserat på IFR, även europa hade kunnat vara med i leken om Frankrike inte hade slaktat superphenix. Om 20-30 år kommer vi köpa våra reaktorer från asiatiska företag om vi inte skärper oss och börjar satsa lite igen, konkurrensen kanske kommer sporra oss :) 

- Johan

måndag 1 december 2008

Naturskyddsföreningen

Att läsa naturskyddsföreningens blogg får mig att reagera ungefär likadant som att titta på detta videoklippet.



Man vet inte om man ska skratta eller gråta helt enkelt. Men i slutändan så väljer jag nog att skratta och skaka på huvudet, dumhet finns överallt det måste man väll lära sig leva med. Mikael Karlssons senaste inlägg på bloggen är verkligen snudd på tragiskt. Först gör han ett fult knep genom att försöka associera Carl B Hamilton med Lars Bern, med undermeningen att Carl B Hamilton har en lika ovetenskaplig syn på saker och ting. Dessvärre för Karlsson så är det så enkelt som att den vetenskapliga synen på kärnkraft är raka motsatsen till SNF's, det finns ingen seriös publicerad litteratur som stödjer den bild som SNF målar upp. Däremot finns det överväldigande mängder som dementerar i princip allt SNF häver ur sig om kärnkraft. 

* Avfallsfrågan inte löst?
Look again, det finns många många lösningar! WIPP, KBS-3, seabed disposal, transmutation, Yucca mountain, eller så kan man undvika att producera långlivat avfall genom att bygga toriumdrivna molten salt reaktorer.

*Kärnkraft är farligt? 
Vilket statistik stödjer det? 

*Uranbrytning är av sin natur smutsigt och miljöfarligt? 
Och det är inte brytningen som krävs för vindkraft och brytningen av sällsynta metaller till solpaneler?

Man kan fortsätta i evigheter.

Det är lustigt att Karlsson antyder att Hamilton är omodern och en relik. Undra vad han har för åsikter om Mark Lynas, George Monbiot, James Lovelock, Stewart Brand, Hugh Montefiore, Patrick Moore, James Hansen och andra ledande miljöaktivister, skribenter, författare och vetenskapsmän, varav många av dem förut varit strikt emot kärnkraft, som nu stödjer det helhjärtat? Är de också stackars förvirrade, senila föredettingar som inte har den enorma insikt och förståelse som SNF har?

Dessa ord av Lynas borde Mikael Karlsson läsa om och om igen.
"It has been an article of faith for many, many years,” said Mr Lynas, who has written several books and articles on climate change. “If you were a Green you opposed nuclear power. Simple. It was as hard for me to say this as it was for a person to come out and say they were gay in the Eighties. But I had no choice.”"
*****
Nuclear power, properly controlled, and produced in the new generation of fast-breeder reactors, which were immeasurably safer and more efficient than the reactors of the late 20th century, is the only alternative to coal and gas-powered stations, Mr Lynas said.

Kärnkraftsmotståndarna hör till en krympande skara reliker som envist fortsätter ignorera vetenskap och verklighet. Att de sen hävdar att kärnkraftsförespråkare är teknikpessimister, det är verkligen ett prima exempel på Orwellskt nyspråk. Att säga att man tar klimathotet på allvar samtidigt som man är emot kärnkraft är det mest ologiska och inkonsekventa ställningstagandet man överhuvudtaget kan ta. Dags att kliva in i detta århundradet SNF! Får hoppas fanatikerna i toppen snart kickas ur den föreningen så att man kanske kan börja ta dom på allvar igen. Synd att de konsekvent vägrar ta diskussion, på sin blogg besvärar de sig inte ens att överhuvudtaget svara på kommentarer och mailar man dom och ber om en endaste referens till sina påståenden så får man svar i stil med att det "skulle ta för lång tid att samla ihop det". Vilket i mina ögon är desamma som "vi vet inte vad vi pratar om". 

Ta föresten gärna och titta på klippet nedan om molten salt reaktorer.

- Johan