torsdag 13 november 2008

Denna text publiceras som ett svar på en artikel i Blekinge läns tidning, http://www.blt.se/nyheter/ronneby/vill-stoppa-tradlost-pa-forskolor(969967).gm.

Det är hemskt att läsa om elallergiker på det sättet som ni/du väljer att skriva. Oerhört okritiskt då det faktiskt inte finns en enda studie som är gjord som visar på att detta fenomen verkligen existerar. Då dubbelblinda studier genomförts har det visat sig att försökspersoner INTE kan avgöra om ett elektromagnetiskt fält är närvarande. Det hela handlar istället om det så välkända placeboeffekten.

Du måste skriva kritiskt, studera till exempel forskning som är utförd inom ämnet. Gå till www.ssm.se och läs på där. I en fråga som är strikt vetenskaplig och medicinsk måste givetvis experter på området komma till tals och inte bara en så kallad patientförening. Det du nu gör skrämmer bara upp och kommer kanske ge ännu fler individer symptom för det är helt enkelt var som förväntas. De läser att EM-strålning ger problem och vips, de har problem.

Den studien du talar om i artikeln, jag vill gärna läsa den. De beräkningar som du hänvisar till, de vill jag också gärna studera. Det är komplett absurt att 3% av svenska befolkningen skulle ha utvecklat elallergi. Siffror som presenteras måste komma med referenser! Det måste väl du som journalist känna till!?

"Personalen på Skogsgläntan har problem med högt blodtryck och huvudvärk.
– Det orsakas av strålning och kan leda till el­överkänslighet, säger Lennart Olofsson."

Så länge ingen har gjort en studie på detta och eliminerat andra orsaker, såsom kost, skrikiga barn eller någon miljöfaktor går det inte komma med ett sådant påstående. Detta är ju ett citat men då måste någon annan komma till tals som har möjlighet att dementera detta påstående. Och faktiskt, vore det så att trådlösa nätverk gav huvudvärk och högt blodtryck hos en majoritet av de arbetande, skulle inte en majoritet av det svenska folket ha de symptomen också? Så verkar det inte vara vilket betyder att det är något speciellt med just denna förskola.

Kanske vore det passande med en artikel där du faktiskt frågar någon som har koll på ämnet?

Med vänliga hälsningar,
Nils Rudqvist
Student i strålningsfysik
Sahlgrenska akademin

Inga kommentarer: