lördag 22 november 2008

Tell Barack Obama the Truth – The Whole Truth



Titeln till detta blogginlägget kommer från en sammanfattning skriven av James Hansen om vad Obama måste göra åt klimatförändringar. Jag tänker inte ge mig in i någon diskussion om klimatförändringar är orsakade av människor eller ej i kommentarsfältet, vet på tok för lite om frågan för det och det är inte poängen med inlägget. Det jag däremot vill påpeka är Hansens stöd till kärnkraft, Hansen är förmodligen den forskare som hårdast driver klimatfrågan, att han även ger tummen upp åt kärnkraft borde kanske få en del miljövänner att tänka efter. De riktiga fanatikerna kommer givetvis bara säga, i lite vänligare ord, att Hansen inte vet vad han talar om och att han borde hålla sig till klimatförändringar medans "experterna" hos Greenpeace tar hand om energifrågan.

Hansen skriver att det är väldigt viktigt att generation 4 kärnkraft utvecklas och att kärnkraftsmotståndare inte får tillåtas att hindra det! Sug på det! Inge tveksamhet där, motståndarna får inte tillåtas hindra utvecklingen, äntligen någon som säger det! Intressant är också  att han specifikt pekar ut två reaktortyper.

Den enda är IFR, integral fast reaktor. En natriumkyld snabbspektrumreaktor som nästan var färdigutvecklad och en prototypreaktor var under konstruktion tills Clinton nixade projektet när han blev president. Jag gillar blykylda snabbreaktorer mer än natriumkylda, men det finns ingen tvekan om att IFR var en exceptionell reaktor, oerhört säker och oerhört resurseffektiv. I'et i IFR står får integral och det innebär i detta sammanhanget att man kombinerar upparbetning, bränsleproduktion och energiproduktion i samma anläggning. IFR är alltså inte bara en reaktor, utan ett helt koncept som inkluderar en i princip färdigutvecklad avancerad upparbetningsmetod som inte producerar något separerat vapenmaterial.

Den andra reaktortypen Hansen pekar ut är LFTR, en thorium breedande, grafitmoderead molten salt reaktor som borde vara bekant för alla som råkat snubbla in på Energy from Thorium bloggen. I mina ögon är molten salt reaktorerna de ultimata reaktorerna. Det går helt enkelt inte hitta en energikälla som är bättre än molten salt reaktorerna, förutom möjligtvis fusion ifall man någonsin kan få det att funka. Med molten salt reaktorer så blir vanlig granit en överflödig källa till energi på grund av spårmängderna Torium i graniten, den producerar ytterst lite långlivat avfall och reprocessing sker kontinuerligt och internt i reaktorn eftersom bränslet själv är flytande och upparbetas under drift. Man stoppar in torium och får ut kortlivade fissionsprodukter, thats it. 

Hansen pratar givetvis också om effektiviseringar och förnyelsebar energi, men han nämne gång på gång att vi inte får lura oss själva att ta för givet att de två räcker till. Snarare så ser han det som troligt att det inte komme räcka till.

"Prompt development of safe 4th generation nuclear power is needed to allow energy options for countries such as China and India, and for countries in the West in the likely event that energy efficiency and renewable energies cannot satisfy all energy requirements.
Deployment of 4th generation nuclear power can be hastened via cooperation with China, India and other countries. It is essential that hardened ‘environmentalists’ not be allowed to delay the R&D on 4th generation nuclear power. Thus it is desirable to avoid appointing to key energy positions persons with a history of opposition to nuclear power development."

Här är en länk till dokumentet. Väldigt läsvärt.

- Johan

Inga kommentarer: