söndag 23 november 2008

MUF ger IPRED fingret

Hinner inte skriva så mycket om det, skall in på AstraZeneca imorgon som försöksperson. Kommer tillbringa åtta dagar där så jag har mycket att fixa innan dess.

Läste dock precis att MUF vill tillåta fildelning för privat bruk [SVD]. Underbart att se att högerfalangens ungdomsförbund uttrycker sig starkt i frågan. Denna linje känns helt rätt, de vill tillåta fildelning för privat bruk men förbjuda kommersiell fildelning. Det vill säga, de som tjänar pengar på att fildela andras material skall inte tillåtas göra detta.

Läste faktiskt i en debattartikel av Jonas Almquist, sångaren i the Leather Nun, att endast 0,5 % av de artister som är med i STIM faktiskt kan försörja sig på sina STIM-pengar (vet inte hur väl den siffran stämmer dock). Nog är det så att en IPRED-lag är till favör för de redan etablerade artisterna. De andra artisterna berörs istället negativt av IPRED eftersom en stor inkomstkälla för dem är livespelningar. Och ju mer spridd din musik är, desto fler kommer komma på livespelningarna.

Som sagt, hoppas att moderpartit lyssnar på detta. Reinfeldt sa till GP att han faktiskt fortfarande var påverkningsbar i en artikel här om dagen. Hoppas han lyssnar och förstår. Ändå är det nog så att denna fråga är starkt generationsberoende.

/Nils

6 kommentarer:

Michael Karnerfors sa...

Snälla söta rara... kalla det inte för fildelning. Kalla det vid dess rätta namn: piratkopiering, eller kopiering och distribution utan upphovsrättsinnehavarens medgivande.

Gröna Liberaler sa...

Det finns givetvis en anledning till att kalla det för fildelning :).

Förresten, ser du någon skillnad i att kopiera en film, som inte är perfekt då den faktiskt är rippad och har lite skavanker. Du har den på din dator för eget bruk. Du gör den inte tillgänglig för någon nedladdning. Jämför det med att du är hos en vän, ser en hästensäng som du kopierar och bygger hemma med mer eller mindre exakt samma konstruktion?

Ser du några skillnader mellan dessa två handlingarna?

/Nils

Ps. Tack för att du kallar mig söt.

Michael Karnerfors sa...

Ja, jag ser en skillnad mellan att försäkra sig om att man kan bruka ett verk man köpt en licens för att bruka, och att utan licens bruka/fritt distribuera ett verk.

jag har sagt det tidigare: konsumentens rättigheter är också viktiga. Det är vad denna debatt borde handla om. Inte huruvida storpirater gnälliga skall få fortsätta med sin brottsliga verklighet utan att någon ser på.

Att gnälla på IPRED är ungefär lika fånigt som att snattare gnäller på övervakningskameror och larmbågar.

Gröna Liberaler sa...

Vi har helt olika syn på detta du och jag eftersom jag inte anser att fildelning av, i dagsläget, upphovsrättskyddat material är stöld.

Det är kopiering och ingenting stjäls. Jämför det med att du spelar in ett kassettband med musik som kommer från radion. Anser någon det nu för tiden vara stöld (vet inte exakt hur det ligger till lagmässigt dock)? Nej knappast, och inga egentliga skillnader finns.

Jag tycker inte larmbågar bör larma om någon ser en pall på IKEA och sedan går hem och bygger en exakt kopia, tycker du?

/Nils

Johan sa...

Främsta problemet med IPRED är att det ger polisbefogenheter till privata företag. Dessutom finns det inget möjligt sätt att koppla ett ip nummer till en individ. Lagen är redan hopplöst omodern och kommer aldrig fungera som det är tilltänkt.

Dessutom känns det som lagen finns till för att rädda en lika omodern affärsmodell. Mediaindustrin måste anpassa sig eller dö, för det går inte stoppa fildelning oavsett vilka lagar man kokar ihop.

Tror nog själva fildelningen av musik också snart kommer försvinna av sig själv när allt mer musik kan streemas osv. Jag lyssnar själv på all musik genom youtube nuförtiden.

Christoffer Willenfort sa...

Eftersom jag är på filosofiskt humör. :)

Nej det är inte stöld, det är (Som mikael skriver) olovlig kopiering (Notera att man inte altid måste ha upphovsrätsinehavarens tillstånd, lagen ger en vissa grundrättigheter)
Men det är INTE synonymt med fildelning. fildelning är en teknik och den kan vara laglig eller olaglig.

Att sätta likhetstecken mellan de två är att förstöra för alla system som använder fildelning lagligt (Bland annat distribuering av linux, olika spelupdateringar, distribution av verk som är allmän egendom osv osv)

IPRED har desutom väldigt lite med själva debatten om uphovsrätt att göra, den har mer med debatten om rätssäkerhet att göra då det är rätsosäkert att låta privata entiteter få kraftigare maktbefogenheter än polisen (speciellt då vi av erfarenhet VET att dessa entiteter har missbrukat befogenheterna grovt då samma sak skett i andra länder.)

så kan vi diskutera detta med rätt grundfakta nu ? (Eller ska vi säga att alla kärnkraftvekt kan explodera som Tjernobyl ?, för det är ungefär på den nivån som felaktigheterna i denna debatten ligger :))