torsdag 13 november 2008

Hyperion


Hyperion är en reaktor jag försökt följa ett tag nu men inte har skrivit om tidigare. Märkte att den reaktorn nu även börjat uppmärksammas av media.





Nuclear power plants smaller than a garden shed and able to power 20,000 homes will be on sale within five years, say scientists at Los Alamos, the US government laboratory which developed the first atomic bomb.

Jag vet ännu inte om jag ska vara obotligt entusiastisk eller pessimistisk till denna reaktortypen. Det grundläggande problemet är att det låter helt enkelt för jäkla bra för att vara sant. Men all info jag lyckats gräva fram verkar väldigt lovande.

Koncepter är väldigt enkelt. Härden i en Hyperion reaktor består av uranhydrid, dvs uran bundet till väte. Vätet fungerar som moderator så bränslet är alltså sin egen moderator. Det fiffiga med detta är att vätet lätt bryter sig lös från uranet ifall temperaturen stiger, väte är ju som bekant en gas och då det brutit sig lös så sticker det helt enkelti väg vilket givetvis sänker modereringen och effekten på reaktorn. En effektsänkning sänker temperaturen och då temperaturen sjunkit tillräckligt återabsorberas vätet till uranet. Reaktorn är alltså helt självkontrollerande och Hyperion påstår att de inte ens behöver kontrolstavar eller nått i den stilen. Genom denna smörja av uranhydrid har man sen kört igenom några rör som man pumpar kylmedel genom och för värme till en turbin. Designen är så löjligt enkel att det helt enkelt är underbart. Nästa inga rörliga delar, bara ett badkar med uranhydrid och lite rör. Reaktorn är väldigt liten, bara runt 25MWe så det förenklar avsevärt att ta hand om sönderfallsvärme etc.

Den initiala bränsleladdningen räcker in några år och tanken är att Hyperion ska sköta allt som har med bränslet att göra. Man köper reaktorn men de sköter bränslebyte, avfallshantering osv.

Koncepter är utvecklat vid Los Alamos national lab av Otis Petersen vilket verkar vara en hyffsad meriterad snubbe. Los Alamos har gett Petersens företag, Hyperion, rätt att utveckla och sälja reaktorerna medans de behåller rättigheterna till iden. Det är alltså inga amatörer som kommit på det hela. Patentent till reaktorn kan man hitta här (stoppa in patentnummret i denna sökmotor så får du pdf på patentet).

Hyperion har storslagna planer. De vill sälja tusentals reaktorer. Du läste rätt, tusentals!
"The company plans to set up three factories to produce 4,000 plants between 2013 and 2023. 'We already have a pipeline for 100 reactors, and we are taking our time to tool up to mass-produce this reactor.'"
Och har hittils en bekräftad kund och tydligen många fler som är intresserade.

Som sagt allt låter så jäkla bra, lite FÖR bra. Men jag kan inte hitta någon smuts alls om Hyperion eller de som står bakom företaget. kan inte hitta något fel på konceptet överhuvudtaget, även om jag är nyfiken på hur de har tänkt hantera det faktum att väte tenderar att krypa in i och göra alla material sköra och hur de ska hantera sönderfallsvärme. Om denna reaktor slår igenom kommer det vara en revolution!

Det som gör mig skeptisk är priset. 25 miljoner dollar för en 25MWe reaktor. Det är enbart 1 dollar per watt vilket skulle göra den till den billigaste reaktorn som finns. Som jämförelse så kostar en 1GWe vanlig lättvattenreaktor runt 5 miljarder dollar, dvs 5 dollar per watt. Men Hyperionpriset inkluderar inte turbin osv vilket kan förklara prisskillanden. Enbart en liten del av konstande i ett vanligt kärnkraftverk är pga själva reaktorn. Hur som helst är Hyperion snuskigt billig, det verkar som det vore billigare att köpa 60 Hyperion snarare än tex en EPR även om man faktorerar in turbinkostnander osv. Om så är fallet är det nog dags för AREVA, Westinghouse, Toshiba med flera att börja svettas litegrann.

Jag hoppas verkligen Hyperion är genuin och att hela licensieringsprocessen kommer gå smidig. Isåfall är det den första reaktorn som verkligen kan demonstrera kärnkraftens riktiga potential. Men jag kommer inte korka upp champagnen fören första reaktorn blivit såld, installerad och tagen i drift!

För mer om Hyperion så rekomenderar jag bloggen nextbigfuture, här hittar man lista på alla inlägg om Hyperion på den bloggen.

- Johan

2 kommentarer:

Gröna Liberaler sa...

Johan, vad är det för dvärgmänniska du har hittat som är 1,5 meter lång där uppe på bilden :P?

/Nils

Anonym sa...

Hi there,

I found your blog post very interesting.i am Nick Robinson,a community member at Patents DOT Com(a comprehensive free patent
search engine).Will like to talk(through email) to you,is this the right time to talk about or should we talk during weekends?

Regards,
Nick Robinson

E-nickrbson@gmail.com