Jag håller tummarna för att de väljer det mest logiska, dvs en full legalisering av cannabisbruk. Förbud mot cannabis är ineffektivt för att kontrollera bruket, det är ologiskt då cannabis är den i princip harmlösaste drogen som finns(ja betydligt harmlösare än lagliga droger som alkohol), men framförallt så är droglagar en styggelse för att det omyndigförklara alla medborgare. Att föräldrar säger åt sina barn vad de får stoppa i munnen eller ej kan man förstå, men inte att staten gör desamma åt vuxna, myndiga människor. Det slutar aldrig förvåna mig att människor i allmänhet tolererar en sådan öppen förolämpning.
söndag 30 november 2008
Hoppas Schweiz väljer legalisering, uppdatering
Jag håller tummarna för att de väljer det mest logiska, dvs en full legalisering av cannabisbruk. Förbud mot cannabis är ineffektivt för att kontrollera bruket, det är ologiskt då cannabis är den i princip harmlösaste drogen som finns(ja betydligt harmlösare än lagliga droger som alkohol), men framförallt så är droglagar en styggelse för att det omyndigförklara alla medborgare. Att föräldrar säger åt sina barn vad de får stoppa i munnen eller ej kan man förstå, men inte att staten gör desamma åt vuxna, myndiga människor. Det slutar aldrig förvåna mig att människor i allmänhet tolererar en sådan öppen förolämpning.
Hamilton uttrycket sig lite klumpigt
Jag har lite kluvna känslor inför Hamiltons debattartikel. Jag håller med om i princip 99% av det han skriver. Speciellt om att en satsning på vindkraft är ett slöseri med pengar, tid och resurser samtidigt som det förmodligen inte alls är så vänligt för naturen som många antar.
Hans poäng med artikeln verkar vara den jag alltid försöker föra fram. Nämligen at
Dessutom bör förbudet mot att bygga nya kärnkraftsreaktorer upphävas så att kraftbolagen kan investera sina vinster i kostnadseffektiv och klimatsmart svensk energiproduktion, som inte kräver ekonomiskt stöd från staten. Då, men bara då, kan Sverige driva ned sina utsläpp av växthusgaser med de 80-90 procent som krävs till 2050. Med förlitan på vindkraft misslyckas vi med den uppgiften.
torsdag 27 november 2008
Människa till salu, en sann historia.
Jag trivs med att sälja min kropp även om jag ibland får göra förnedrande saker. Jag tar ibland piller för att se vad som händer. När man gör det jag gör har man inte så mycket frihet utan man får göra som man blir tillsagd. Jag menar, de betalar ju ändå för en tjänst. Jag gör det ändå, för jag tycker det är värt det. När de säger åt mig att ligga i sängen, då lägger jag mig. När de säger åt mig att äta, då äter jag. Säger de åt mig att ta av mig kläder, då tar jag av mig..
Klart att man vet om riskerna med branschen, det finns de som blir fast och det finns de som mår dåligt. Jag har sett folk däcka av och jag har sett folk offra sitt blod för att få sina pengar. Man gör det ändå, fördelarna överväger nackdelarna. Det finns risker i varje bransch och jag väljer att acceptera mina.
Jag har varit student sedan 2003 och sålde mig själv första gången våren 2005. Jag minns det fortfarande. Efter de första tre veckorna hade jag sår och eksem på min kropp. Jag fick använda steroidsalvor för att hjälpa min kropp att återhämta mig snabbare. En annan gång fick jag en inflammation i en ven av alla nålstick, det fixade jag snabbt med lite antibiotika och sen var det att köra igång igen.
Mina föräldrar vill att jag skall sluta sälja min kropp och det skall jag också göra. I januari månad tar jag min magisterexamen i fysik. Jag har redan fått ett jobb och eftersom jag då har en lön känns det inte lika akut med pengarna. Ändå tror jag inte att jag nånsin kommer att sluta helt. Lockelsen efter snabba och stora pengar kommer alltid att finnas där och även om jag har lön så att det räcker vill man alltid ha mer.
Detta är mitt liv, det är mina beslut som jag har fattat helt frivilligt. Jag accepterar till fullo de risker jag utsätter mig för. Jag gör det för pengarna, för att få det bättre. Ingen har tvingat mig till det jag gör och tittar jag i backspegeln ångrar jag ingenting.
Jag är inte en gigolo men jag kanske är det inte så långt ifrån. Skillnaden ligger i så fall i de tjänster vi utför. Gigolons kropp används i njutningssyfte av köparen. Kanske njuter även gigolon också ibland. För att veta det måste man nog testa på yrket ifråga. Jag säljer min kropp till ett läkemedelsbolag, de testar ny medicin på mig för att studera vilka biverkningar som uppstår.
Jag vet inte hur stora skillnaderna är förutom det faktum att ena tjänsten är olaglig att köpa. Det jag vet säkert är dock: vi tillåter andra att nyttja våra kroppar i utbyte mot pengar.
-Nils
Hur kan det vara så omoraliskt...
Finns en miljard läsvärda bloggar om detta. hax, Loke, Motpol, Oscar Swartz, projektpåriktigt
onsdag 26 november 2008
Sverige sjunker djupare i moralträsket
tisdag 25 november 2008
Äntligen lite sans inom Centern
Olofsson: Kärnkraften kvar lång tid (läs även SvD, SVT, Ankersjö).
söndag 23 november 2008
MUF ger IPRED fingret
Läste dock precis att MUF vill tillåta fildelning för privat bruk [SVD]. Underbart att se att högerfalangens ungdomsförbund uttrycker sig starkt i frågan. Denna linje känns helt rätt, de vill tillåta fildelning för privat bruk men förbjuda kommersiell fildelning. Det vill säga, de som tjänar pengar på att fildela andras material skall inte tillåtas göra detta.
Läste faktiskt i en debattartikel av Jonas Almquist, sångaren i the Leather Nun, att endast 0,5 % av de artister som är med i STIM faktiskt kan försörja sig på sina STIM-pengar (vet inte hur väl den siffran stämmer dock). Nog är det så att en IPRED-lag är till favör för de redan etablerade artisterna. De andra artisterna berörs istället negativt av IPRED eftersom en stor inkomstkälla för dem är livespelningar. Och ju mer spridd din musik är, desto fler kommer komma på livespelningarna.
Som sagt, hoppas att moderpartit lyssnar på detta. Reinfeldt sa till GP att han faktiskt fortfarande var påverkningsbar i en artikel här om dagen. Hoppas han lyssnar och förstår. Ändå är det nog så att denna fråga är starkt generationsberoende.
/Nils
lördag 22 november 2008
Tell Barack Obama the Truth – The Whole Truth

fredag 21 november 2008
Jakten på dysonsfärer

torsdag 20 november 2008
Snabb kommentar på world energy outlook
Tillbaka från Frankrike

Censur? Tack, men aldrig i livet.
"Children gather fragile flowers,
Stars will sing a lullaby,
You're an angel, fly forever,
Living life behind the sky.",
så förstår man klart att denna låt givetvis bör censureras av staten, eller inte. Anledningen till märkningen är att melodin är tagen från ett gammalt verk av Beethoven och under 60-talet ansågs sådana samplingar vara olämpliga.
Idag läser jag att filmen Twilight (DN) har fått 15-årsgräns av statens biografbyrå. Lite märkligt eftersom filmen riktar sig mot ungdomar som är yngre än 15 år och främst unga tjejer. Det statens biografbyrå har reagerat på är (enligt DN):
- En vampyr misshandlar på ett ställe en kvinna,
- en kvinna drar ut en glasskärva ur sitt ben och
- en vampyr eldas på ett ställe i filmen upp.
Dessutom avgör tidsepoken vad som anses vara passande, därför är censur inget absolut. Det är bara att studera vad som har censurerats förr i tiden och vad som censureras idag. Vad som är opassande skiftar kraftigt. Staten har inte rätt att inskränka individens frihet med hjälp av censur. Låt istället samhället visa vad de tycker är bra, "moraliskt passande", genom en fri och oreglerad/ocensurerad marknad.
Något som också spelar in och som gör att man, förutom det principiella problemet, kan ifrågasätta censur är det faktum att i en fri och globaliserad värld med en världstäckande kommunikation som internet har censur spelat ut sin roll. Det är inte längre möjligt för staten att påverka vad en ungdom ser, alltså rent tekniskt och praktiskt sett. "Opassande" material når ungdomar genom datorn vilket gör att det faktiskt är föräldrarna som bör ges, och skall ha, rätten att besluta om vad deras barn skall se.
Det är dags att ropa hej! och avskaffa statens biografbyrå. Censur är något som är förlegad. Ingen annan, varken myndighet eller privatperson, har rätt kränka individens frihet på detta sätt.
tisdag 18 november 2008
Naturkatastrofer ökar inte i antal
Det här är alltid ett aktuellt ämne även om jag inte läst så mycket om det på sistone i dagspressen. Det handlar om klimatdebatten i allmänhet och naturkatastrofer i synnerhet. Ämnet i sig är intressant och sedan jag googlat lite på ämnet hittade jag några artiklar.
Den 13:e december 2007 går det att läsa en artikel i SVD om hur Röda korset och Röda halvmånen (IFRC) har släppt deras världskatastrofrapport. I artikeln på SVD går det att läsa:
"Den 10 oktober hade organisationen redan noterat 410 katastrofer av vilka 56 procent var väderrelaterade. Detta stämmer med trenden att allt fler katastrofer beror på klimatförändringen, skriver Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) i sin Världskatastrofrapport."
Jag har skummat igenom rapporten och sökt efter några nyckelord (tex 410, climate mm) men har inte hittat något i stil med det som SVD påstår. Sveriges radio skriver den 13:e december 2007:
"Till i oktober hade Röda korset registrerat 410 naturkatastrofer och över hälften av dem anses bero på klimatförändringar."
Oavsett hur mycket jag försöker hittar jag inget om det i rapporten. DN samma datum:
"De senaste tio åren registrerades 40 procent fler naturkatastrofer än den föregående tioårspersioden. Klimatförändringen ligger bakom allt fler katastrofer, enligt Röda korset."
Samma visa här, vet inte vart det är taget ifrån. Kanske är det från ett pressmeddelande av något slag eftersom artiklarna även nämner en presskonferens av IFRC:s generalsekreterare Markku Niskala. Skulle bra gärna vilja veta vart statistiken är tagen från eftersom ämnet är såpass intressant.
Anledningen till att jag började gräva i detta från första början är den att då jag var i Finland för MFK:s räkning träffade jag på Tomas Ries, direktör på Sveriges utrikespolitiska institut. Han höll ett tal/en snabb föreläsning på Ungdomens nordiska råd som var riktigt intressant. Han talade mycket om de säkerhetspolitiska utmaningar som världen står inför i och med globaliseringen. Som sagt, allt var väldigt intressant men det var en grej som fångade mina tankar. Han påstod i förbifarten att naturkatastroferna ökar på grund i takt med klimatförändringarna. Jag hann inte fråga om det och glömde bort att prata om det då vi tog en fika på kvällen. Annars kan jag meddela att han är klart positiv till kärnkraften, bara en liten parantes.
Jag tänker inte här gå in på ämnet huruvida klimatförändringarna, de antropogena, är ett faktum eller ej. Däremot betvivlar jag starkt på att det redan nu går att se en effekt som en ökning av väderfenomen som innebär naturkatastrofer. Snarare är det så att ett utökat intresse för klimatet och vädret i och med dessa tider leder till att det kommer synas fler naturkatastrofer. Media kommer att rapportera om fler katastrofer men hur ligger det till egentligen?
Att hitta statistik i ämnet är ingen lätt detalj vill jag lova. Till slut fann jag mig dock vara här, på EM-DAT:s hemsida (Emergency Events Database). Där hittade jag en rapport som heter Thirty year of natural disasters 1974-2003: The numbers.
Här kan man faktiskt läsa mycket som stödjer tesen om att det snarare är rapporteringarna som har ökat de senaste åren och inte antalet naturkatastroferna. Ett exempel är vid katastrofer då flera länder är inblandade. Rapporteringen kommer då att öka eftersom det helt enkelt finns fler instanser som kan rapportera, en naturkatastrof kommer alltså att innebära flera rapporter. Det innebär inte att naturkatastroferna ökar. Citaten nedan är hämtat ur rapporten:
"Since 1900, more than 9,000 natural disasters have been registered in EM-DAT. Of these, about 80% have occurred over the last 30 years. Although this sounds like a dramatic increase, it should be viewed with caution and with some understanding of the complexities between disaster occurrences and statistical reporting and registering."
"Figure 2 might lead one to believe that disasters occur more frequently today than in the beginning of the century. However, reaching such a conclusion based only on this graph would be incorrect. In fact, what the figure is really showing is the evolution of the registration of natural disaster events over time. Over the past 30 years, development in telecommunications, media and increased international cooperation has played a critical role in the number of disasters reported at an international level. In addition, increases in humanitarian funds have encouraged reporting of more disasters, especially smaller events that were previously managed locally."
Occurrence of natural disasters as reported in EMDAT: 1900 - 2003´
Är man lite oärlig går det att tolka denna bild till att det sker fler naturkatastrofer nu än för i tiden. men detta är alltså felaktigt. Det är många olika faktorer som spelar in. Och något som är intressant utöver detta är detta faktum:
"Although the number of affected has increased over the last 30 years, the number of deaths has declined."
Med andra ord, även om antalet av naturkatastrofer, påverkade människor har ökat de senaste trettio åren har ändå antalet döda som följd av dessa minskat. De nämner också i rapporten att en stor faktor till detta är att även en mindre och billig åtgärd kan förebygga en katastrof effektivt. Och i takt med att tredje världen blir rikare i och med globaliseringen och en fri handel kan dessa åtgärder installeras.
Skall läsa in mig mer på ämnet och kommentera gärna om det är något jag missat eller om någon nyare statistik finnes.
//Nils
söndag 16 november 2008
Hyperion uppdatering

Vill Jytte(SSU) att kvinnor ska ha rätt till sin kropp eller ej?
"Det är en seger för mänskliga rättigheter att sexköp blir förbjudet i EU. Vi i SSU är väldigt glada att Socialdemokraterna nu lovat att kämpa för detta, säger Jytte Guteland, SSUs förbundsordförande."
"Det är synd att Socialdemokraterna inte vågar gå hela vägen när det gäller miljömålen. Som det ser ut just nu måste vi våga vara radikala, annars kommer nästa generation få det ännu svårare att skapa en hållbar utveckling. Detsamma gäller jämställdheten. Utan aborträtt kommer mänskliga rättigheter aldrig bli mer än prat, för kvinnor. "
Övriga förslag SSU inte fick samma gehör för var aborträtt i hela EU, halverade koldioxidutsläpp till 2020 och hälften uppnått till 2014, förbud mot nyinvesteringar i kol-, olje-, och kärnkraft, förbud mot nyproduktion av förbränningsmotorn och en granskning av terroristlagstiftningen.
Måste bara avsluta med detta klippet.
Another women’s issue, prostitution. I do not understand why prostitution is illegal. Why should prostitution be illegal. Selling is legal. Fucking is legal. Why isn’t selling fucking legal? You know, why should it be illegal to sell something that’s perfectly legal to give away. I can’t follow the logic on that at all.
torsdag 13 november 2008
Hyperion
Hyperion är en reaktor jag försökt följa ett tag nu men inte har skrivit om tidigare. Märkte att den reaktorn nu även börjat uppmärksammas av media.
Kopierat från Rick Falkvinge
"Låt mig ge ett konkret exempel. Anta att jag köper en kopia på en stol. Jag säger “kopia” eftersom den är maskinellt framställd från en master i form av digital ritning på en fabrik; det är rätt och slätt “en stol” i vardagligt tal som jag köpt på Ikea. Jag äger stolkopian, jag har kvittot på den här. Det är min egendom. Den här stolkopian får jag göra ett antal saker med:
- Jag får ta isär stolen och använda delar av den till nya projekt som jag bygger i verkstaden.
- Jag får titta på det underliggande mönstret för att se hur stolen är byggd, göra en likadan kopia och sälja den.
- Jag får ställa ut stolen på trappen och använda den där så att alla grannar också får använda den om de vill.
Allt detta är typiskt för egendom. Det är allihop typiska saker som jag kan göra med saker som jag äger utan att någon höjer ett ögonbryn om det.
Anta nu i stället att jag köper en kopia på en film. Jag säger “kopia” eftersom DVD-skivan med filmen är maskinellt framställd från en master i form av en digital ritning på en fabrik; det är rätt och slätt “en film” i vardagligt tal som jag köpt på Statoil. Jag äger filmkopian, jag har kvittot på den här. Det är min egendom. Den här filmkopian får jag nu inte göra ett antal saker med:
- Jag får inte remixa filmen som jag äger och använda delar av den till nya projekt. Någons monopol gör att jag inte får behandla ägodelen som normala ägodelar.
- Jag får inte titta på det underliggande mönstret för att se hur filmen är konstruerad och göra en likadan kopia. Någons monopol gör att jag inte får behandla min ägodel som normala ägodelar.
- Jag får inte använda min film på farstutrappen så att grannarna och andra kan se den. Någons monopol gör att jag inte får behandla min ägodel som normala ägodelar."
Släpp inte ditt verk om du vill förhindra kopiering av det.
Många drar likheter mellan helt olika förteelser på internet. Vissa ser internet som en gemensam faktor, en röd tråd. De anser att en bild på aftonbladet.se och en webshop är mer besläktade än en bild på webben och ett vanligt pappersfotografi eller en webshop och ica. Jag menar tvärtom, ett foto är ett foto och en affär är också en affär, oavsett vart de befinner sig. Har man detta i tankarna och börjar fundera vidare vad detta innebär blir det ganska snabbt absurt.
Tänk dig en tavla som du köper på Gallerix. Du är en superb tecknare och målar av en mer eller mindre perfekt kopia. Du ger bort kopian i present. Samtidigt är du förföljd av en stor skåpbil där det sitter tre killar och registrerar vart du bor och tar bilder på det du gör. De stämmer dig sedan på trehundratusen och hävdar att du kränkt upphovrättshavaren. Eller, tänk dig att du köper ett hjul i trä (japp, du köper ett hjul i trä, inga konstigheter). Du gör en exakt kopia då du är händig i verkstaden. Dagen efter får du ett brev där det står att killen som gjort första hjulet vill att du skall böta tjugotusen. Om inte dras du inför rätta där du kan få betala tvåhundratusen. Du kanske går på balett och ser en helt ny koregrafi och eftersom du är en savant dansexpert kommer du ihåg dansen exakt. Väl hemma utför du dansen för din familj och en kompis till din dotter som du aldrig träffat. Samma historia där. Du får ett brev på posten, någon har tagit snapshots av dig och de vill denna gången ha trettiotusen i böter och om du inte betalar, ja då blir det en kvarts miljon eftersom de stämmer dig civilrättsligt. Eller denna, du hör en bra låt på radion och bestämmer dig för att spela in den. Du gör så och ger bort bandet till en kompis. Han kopierar bandet och vips, trettiotusen i böter. Kanske detta också känns igen, du kopierar en låt av en kompis via direct connect eller via en torrent. Någon tar en skärmdump och sedan får du ett brev på posten med ett krav på tjugotusen. Ditt brott är att du har kopierat ett annat verk. Någon har registrerar ditt IP-nummer och bedrivit spaning mot dig.
Ett av de ovan beskrivna scenarion är snart fullt möjliga. Ni kan säkert gissa vilket. Är det verkligen den verklighet vi vill leva i? Man måste vara konsekvent. Förbjuder man kopiering över internet måste alla typer av kopiering förbjudas. Hur skall man annars lagstadga? Vem är det annars som skall bestämma vilken kopiering som är ok?
Skall det vara okej att skriva av en bok på papper med vanlig kulspetspenna? Skall det vara okej att lyssna på en låt på radion och gå och nynna på den? Skall det vara okej att tycka samma saker som någon annan eller är det också en piratkopiering av någons åsikter?
Frågan är större än vad som kulturtyckare verkar förstå (SVD, DN). Den personliga integriteten måste gå före kommersiella intressen. Om man inte vill att någon skall kopiera ditt verk, släpp det inte då. Så enkelt är det faktiskt.
/Nils
Du måste skriva kritiskt, studera till exempel forskning som är utförd inom ämnet. Gå till www.ssm.se och läs på där. I en fråga som är strikt vetenskaplig och medicinsk måste givetvis experter på området komma till tals och inte bara en så kallad patientförening. Det du nu gör skrämmer bara upp och kommer kanske ge ännu fler individer symptom för det är helt enkelt var som förväntas. De läser att EM-strålning ger problem och vips, de har problem.
"Personalen på Skogsgläntan har problem med högt blodtryck och huvudvärk.
– Det orsakas av strålning och kan leda till elöverkänslighet, säger Lennart Olofsson."
Så länge ingen har gjort en studie på detta och eliminerat andra orsaker, såsom kost, skrikiga barn eller någon miljöfaktor går det inte komma med ett sådant påstående. Detta är ju ett citat men då måste någon annan komma till tals som har möjlighet att dementera detta påstående. Och faktiskt, vore det så att trådlösa nätverk gav huvudvärk och högt blodtryck hos en majoritet av de arbetande, skulle inte en majoritet av det svenska folket ha de symptomen också? Så verkar det inte vara vilket betyder att det är något speciellt med just denna förskola.
Kanske vore det passande med en artikel där du faktiskt frågar någon som har koll på ämnet?
Med vänliga hälsningar,
onsdag 12 november 2008
Det är jag som är jag
Jag heter Nils och är student i radiofysik vid den Sahlgrenska akademin som är en fakultet vid Göteborgs universitet. Denna hösten gör jag mitt examensarbete där vi studerar en effekt som kan uppstå då man behandlar sköldkörteln med radioaktivt jod. Jag kommer säkerligen att blogga om detta senare då jag har lite roliga och intressanta resultat att presentera.
Förutom vetenskap kommer jag att blogga om politik en del, både jag och Johan är ju inbitna liberaler som försvarar den friheten högt och lågt. I dagarna med FRA och IPRED kommer båda garanterat visa vart vi står i den frågan. Annars kommer allt mellan himmel och jord hamna här, jag har åsikter om många ting vilken ni lär bli varse.
Jag och Johan har ofta ganska överensstämmande åsikter men inte alltid. Det jag skriver står inte Johan nödvändigtvis för och vice versa.
Återigen, välkomna hit!
//Nils